Haluan jääprinsessaksi sanoi keskimmäinen. Minttu-kirjassa oli joskus 80-luvulla kertomus, jossa Minttu laittoi vihreän pipon ja keltaisen huivin ja liiteli jäällä jääprinsessana. Ihan näin hyvin ei käynyt keskimmäiselle ensimmäisissä luisteluharjoituksissa ja hän heitti luistimet sivuun. Epäonnistuminen johtui varmaan siitä, että pipo ja huivi olivat väärän väriset.
Tämä tuli mieleeni, kun tikkailin kiertolaistani valmiiksi.

aloitusblokki

Ei-tilkkuilijoille voisi pohjustukseksi kertoa, että kiertolaisessa usein määritellään lähtöblokin koko, värimaailma ja mahdollinen teema, mukaan voi laittaa myös kankaita, joita haluaa työssä käytettävän. Killassamme oli tosi väljä määrittely, keskusblokki 20- 40 cm ja
loppukin ihan oman toiveen mukaan. Oma keskusblokkini oli mieluisista kankaista, joita ei ollut enää paljoa jäljellä. En määritellyt jatkoja kovin tarkasti enkä ollut suunnitellut, mitä työstäni tulisi valmiina.

kiertolainen

Yllä olevasta voinee rivien välistä lukea, etten ollut ihan hirveän innoissani kiertolaisen tekemisestä. Minulla on oma tapani tehdä tilkkutöitä, mm. käytän tuumia, kun muilla killassa on senttimitat ja niiden yhdistämisessä tulee säätöä. Minulla on myös vahva sisäinen tarve tehdä asioista symmetrisiä ja sen toteuttaminen ei onnistunut. Olin matkan varrella jatkanut kauniita kiertolaisia ja tuumausta riitti paljon enemmän kuin omissa töissä, kun halusin soinnuttaa värit ja jatkaa työn henkeä. Kun sain oman kiertolaiseni takaisin meinasin pudota pyllylleni, kun se oli niin riemun kirjava. Mietin, että tästä ei tule koskaan mitään ja laitoin sen keinutuolin selkänojalle. Valitettavasti se oli vähän liian leveä keinutuolin matoksi. Työ oli tehtävä loppuun, koska ne tulee kesänäyttelymme.

kiertolainen2

Pari viikkoa sitä katseltuani otin härkää sarvista ja lisäsin yhden pikkuruuturivin - epäsymmetrisesti, mutta kokonaisuus oli näin parempi. Kaivoin esiin loput keskiblokin kankaista ja reunustin koko komeuden. Siinä vaiheessa oli tullut ajatus muokata työstä pöytäliina. Varastoista löytyi myös iso pala Virroilta ostettua Marimekon kangasta, josta riitti reunoihin ja takakankaaksikin. Väliin laitoin flanellia.

tikkaus13

Viime sunnuntaina aloitin tikkausurakan ja koko työpäivä meni eikä riittänytkään. Keskustan tikkasin ommelviivoja pitkin.

tikkaus10

Suoriin reunakaitaleisiin piti saada jotain muuta. Kirjoistani löytyi kivat mallit, pitkille sivuille lentävää lintua muistuttava kuvio

tikkaus11 ja tikkaus12

ja nurkkiin auringot.
Tässä tulee se kiukkukohta, harmittaa, kun kuvittelee osaavansa ommella ja tikistä tulee milloin mitäkin. Otin käyttööni keittiön pöydän, koneessani on tilkkutyötaso, nopeus säädetty hitaalle ja käsissä nappulahanskat. Kaikista valmisteluista huolimatta työ tarttui välillä kiinni johonkin, neula päätti syöksähdellä väärään suuntaan jne. Miksi en jo kaikkien näiden vuosien jälkeen saa sellaista jälkeä kuin haluan?

kiertolainen3

Ehkä täällä nyt silti voi kuitenkin nauttia aamukahvia kesäpäivinä. Nyt kohti uusia haasteita.
Tämä ja kiltamme muut kiertolaiset sekä muitakin tilkkutöitä on nähtävillä 29.5. alkaen kaksi viikkoa Ylöjärven kirjasto Leijassa teemalla Kesä mielessä ...

ranta3

Laiturin päästä ja ihan rannasta on jäät väistyneet, vappuna päästään kivien pyörityksen lisäksi kastautumaankin - tai ehkä jo tänä iltana lähtee talviturkki :)