Joulunalusaika hurahti niin vauhdilla ohi - että aloittamani postaus jäi tallentamatta. Välipäivinä on onneksi aikaa vähän pysähtyä, kun on lomapäiviä.

Minusta joulu on ollut aina lasten ja isovanhempien juhla. Siipan ja minun vanhemmat ovat opiskeluajoista alkaen olleet yli 200 km:n päässä, joten joulua on vietetty lasten isovanhempien luona. Käytännössä se on tarkoittanut matkustamista paikasta toiseen, onneksi välimatka "mummoloiden" välillä on ollut lyhyt.

Joulua edeltävänä viikonloppuna olen lähes kymmenen vuoden ajan tehnyt joulusiivoja vapaa-ajankodillamme, samalla on aikaa pohtia monenlaisia asioita ja palata muistoihin. Kuusta koristellessani mietin piispamme - entisen kuorokaverini - lehtikirjoitusta, jossa hän pohti
ihmisen paluuta kotiin. Niihin lapsuuden kotijouluihin. Läpi muistikuvieni lipui lapsuuteni joulut. Myöhemmin jouluaatto siipan vanhempien luona toi omat kuvionsa, koska traditiot olivat erilaiset ja tuttuus hävisi - toki nekin traditiot ovat tulleet tutuiksi vuosien saatossa.
Tämä joulu oli toinen, jolloin isääni ei enää ole. Entistä tärkeämmäksi tulevat vanhempien tapaamiset, kun ei koskaan tiedä, mikä tapaaminen on viimeinen.
Kuusi täyttyi koristeista ja mieleni haikeudesta, rehellisesti sanottuna en voinut olla vähän itkemättäkin. Jo monena jouluna olemme palanneet tapaninpäivänä omaan oloomme rauhoittumaan joskus myös vähän isommalla porukalla.

EDIT: varmuuden vuoksi lisään tähän, että pussukoita on vaan kaksi, kuvat eri puolilta tekeleitä :)

pussukka
pussukka2
Vuosi vuodelta jouluvalmistelut ja lahjat vähenevät. Jotain itsetehtyä olisi kiva antaa, mutta valmistelut pitäisi aloittaa heti kesän jälkeen.  Ylläolevan pienen harjoitelman tein kristallimuovin kanssa.  

 
pussukka3
 
pussukka4 Kummitytölle tein meikkipussin, kun vetoketjun upotus harjoitelmassa oli niin haasteellista, enkä saanut siitä toivomani näköistä. Karkit ovat hänen tuliaisensa vaihtarivuodelta Usasta ja paperit palautuivat hänelle pussukan muodossa.

pussukka5

Ainoan neulotun joululahjan tein äidilleni. Malli oli Suuri käsityölehdessä ja äiti totesi sen olevan hyvän mallinen. Aloitin työn jo syyskuun lopulla, mutta viimeiset langat päättelin vasta aatoaattona, ohjeesta poiketen tein työn pyörönä, joten viimeistely sujui mukavan nopeasti. Neule on tehty Novitan Purosta ja pelkään, että se huopuu alta aikayksikön. Lankaa kului noin 400 g, puikot 5,5 ja 6 mm.

tunika7 tunika8

Tapaninpäivänä palasimme vapaa-ajankodille ja tiistaina poikkesi esikoinen perheineen. Kyllä oli touhua tuvassa, kun prinsessa ja pikkusisko puuhasivat pirtissä. Pikkusisko ihastui kuusen palloihin ja nyppi niitä sen kun kerkesi. Onneksi ehdittiin syödä ja juoda iltapäiväkahvitkin ennenkuin liityimme 160 000 muun suomalaisen joukkoon eli sähköt meni. Tylleröt vähän hätkähtivät, kun olivat juuri saunalla mofan kanssa sekottamassa löylyvesikiulua. Onneksi löytyi nopeasti kynttilöitä, taskulamppuja ja otsalamppuja, siitä tuli taas uusi mukava leikki.

Haasteellisinta meillä on, että sähkön katkettua myöskään vettä ei enää tule. Kuopus olisi heti halunnut lähteä kaupunkiin, mutta en halunnut lähteä ajamaan pimeässä, joten sovimme, että ellei sähköä ole aamuun mennessä, niin sitten pakataan auto kaupunkia kohti. Onneksi meidän ei tarvinnut olla pitkään ilman sähköä, joten pitkän yön jälkeen, pääsin lukemaan ison määrän blogeja ja päivittämään omaanikin.


Kaikille täällä poikkeaville Oikein mukavaa loppuvuotta ja inspiroivaa uutta vuotta.